Bela

Bela

Iz povijesti Bele

Utvrđeni srednjovjekovni grad Bela vjerojatno su izgradili vitezovi viteškog reda sv. Ivana Jeruzalemskog (ivanovci) na prijelazu iz 12.  u 13. stoljeće. Taj utvrđeni grad kasnije je imao više vlasnika, među njima bili su vranski prior i ban Matko Talovac (1434.-1445.), grofovi Celjski (1445.-1456.) i dr. Hrvatsko – ugarski kralj Matija Korvin oduzeo je Belu 1480. nepokornim vlasnicima te ga je darovao 1490. svome sinu Ivanišu Korvinu (1490.- 1500.), zagorskom knezu, čija je žena bila Beatrice Frankopan. Ivaniš je taj posjed prodao oko 1500. mađarskoj grofovskoj obitelji Petheo de Gerse uz zalog od 5600 dukata. Ta je obitelj kasnije proširila svoje posjede na Jurketinec i Ivanec u Zagorju.

Burg Bela je u sedamnaestom stoljeću bio porušen i napušten stoga ga je narod prozvao Pusta Bela.

Izvori

Kako stići do Bele

Ruševina srednjovjekovne utvrde Bela nalazi se na 375 m nm na sjeveroistočnim obroncima gore Ivanščice iznad prijevoja Belski dol.

Do sela Bela može se doći od Novog Marofa preko Remetinca, Podevčeva, Završja Podbelskog u smjeru Ivanca. Priđe li se Beli iz toga smjera, u podnožju Ivanščice, u dolini rijeke Bednje vidi se krasan dvorac Bela II. Prijelazom rijeke Bednje, ulazimo u selo Bela. Ako nam je cilj „Pusta Bela“, proći ćemo uz kapelu Marijina Uznesenja i još stotinjak metara produžit ćemo prema Belskom dolu. Desno na uzvisini stoji  dvorac Bela I, slijedi ribogojilište i most preko potoka Belščina. Nakon mosta, s lijeve strane markirani šumski put vodi do Puste Bele. Za uspon do ruševine Puste Bele treba dvadesetak minuta. Šumski put i staze lako su prohodne, osim konačnog uspona ka vrhu koji je nešto strmiji. Ruševine su obrasle u grmlje stoga je teren  teško prohodan i obilazak ruševina je gotovo nemoguć. Preporučljivo je poći u posjet ruševina Puste Bele u rano proljeće kada na drveću i grmlju nema lišća jer je tada preglednost bolja i lakši je obilazak.

Do Puste Bele moguće je doći iz suprotnog smjera cestom od Brezničkog Huma na glavnoj cesti za Varaždin preko sela Podrute  kroz Belski dol.

Koordinate: 46.201485, 16.25598

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Pusta Bela - topografska karta

izvor arkod.hr

Ostavite komentar