Bisag

Bisag

Iz povijesti Bisaga

Nedaleko od sela Bisaga ruševine  su grada Bisag-grada, od 15. st. najvažnijega utvrđenog grada uz rijeku Lonju.

Bisag-grad bio je tip nizinskoga grada okružen jarkom, s četverokutnim tlocrtom i valjkastim kulama na uglovima.

Njegovi najstariji vlasnici bili su gospodari Grebengrada, a zatim Bisaški, Kaštelanovići, Juraj Zrinski, Ratkaji, Patačići, Draškovići…

Grad je poslije 1918. bio djelomice porušen i neodgovarajuće obnovljen. Književnik Milan Begović bio je do 1943. posljednji njegov vlasnik.

U Drugom svjetskom ratu Bisag-grad stradao je u požaru i pretvorio se u ruševine.

Koordinate Bisag-grada: 46.044758, 16.293804

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str.413.
  • http://www.enciklopedija.hr/

Kako stići do Bisaga

Bisag je  naselje na lijevoj obali rijeke Lonje, 18 km južno od Novoga Marofa. Blizu sela su ruševine  starog grada Bisag-grada.

Vozeći se starom varaždinskom cestom na potezu od Komina prema Novom Marofu, stići ćemo do mjesta Bisag. Oko kilometar dalje, prije skretanja za Jarek Bisaški,  smeđ putokaz s desne strane ceste usmjerit će nas na ulicu koja vodi do nekoliko kuća i u polje do nedaleke, s glavne ceste vidljive, ruševine staroga Bisag-grada. Tu su i stare gospodarske zgrade koje  su, vjerojatno, pripadale dvorcu, a danas ih očito koriste tamošnji mještani. Oko ruševine, koja je obrasla u grmlje i potpuno je zapuštena, opkop je pun vode i travnat je nasip, po kojemu se može obići gradina.

Koordinate: 46.044758, 16.293804

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Bisag

izvor arkod.hr

Ostavite komentar