Bosiljevo

//Bosiljevo

Bosiljevo

Iz povijesti Bosiljeva

Bosiljevo je srednjovjekovni utvrđeni grad nepravilna tlocrta. Prvi put spominje se 1334. kao župa. Srednjovjekovna utvrda Bosiljevo bila je u posjedu knezova Frankopana od 1461. do 1671. Kasniji vlasnici Bosiljeva bili su Erdody, Auersperg, grof Nugent-Westmeath te Cosulic.

U Bosiljevu je  1625. rođena grofica Ana Katarina Frankopan. Otac joj je bio Vuk II. Krsto Frankopan (1589.-1652.), zapovjednik Karlovačkoga generalata. On je nedaleko od Bosiljeva, na  Gradišću, utemeljio 1531. dominikanski samostan. Sada je ondje barokna kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 18. st.

Katarinin otac ženio se tri puta, a Uršula Inhofer bila je njezina majka. Katarina se udala  za Petra Zrinskoga 27. 10. 1641. u Karlovcu te je s njim imala četvoro djece.

Ana Katarina napisala je Putni tovaruš 1461. sa željom da se više čitaju hrvatske knjige umjesto njemačkih. Nakon sloma Zrinsko-frankopanske urote  bečki dvor, ne samo što je kaznio urotnike smrću, već je pogubio ili doživotno zatočio  sve ostale članove obitelji Zrinski i Frankopan te je oduzeo sve njihove posjede.

Ana Katarina Frankopan Zrinski umrla je 16. studenoga 1673. u samostanu u Gracu.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 366.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2000., 2. sv.
  • http://hrcak.srce.hr/
  • http://www.enciklopedija.hr/
  • http://www.prilisce.hr/

Kako stići do Bosiljeva

Bosiljevo je selo smješteno 29 km jugozapadno od Karlovca, na nadmorskoj visini od 190 m nm. Do njega se može doći starom cestom Lujzijanom, što spaja Karlovac i Rijeku.  Nakon prijelaza mosta preko rijeke Dobre u Jarčem Polju, nakon stotinjak metara skreće se lijevo na sporednu cestu koja se blago spušta i koja vodi ka Bosiljevu.

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Bosiljevo

izvor arkod.hr

Ostavite komentar