Bribir (kod Skradina)

//Bribir (kod Skradina)

Bribir (kod Skradina)

Iz povijesti Bribira kod Skradina

Županiju Bribir prvi je spomenuo u svojem djelu car Konstantin VII. Porfirogenet u 10. st.  Na visokoj Glavici iznad Bribira bilo je od jedanaestog do polovice šesnaestog stoljeća sjedište moćnog hrvatskog plemićkog roda Šubića Bribirskih.

Šubići Bribirski predci su budućim Zrinskima. Pavao II. Šubić Bribirski, knez trogirski i ostrovički  ( 1305.-1346.) je sa ženom Elizabetom Frankopan, kneginjom krčkom (umrla 1347.), imao sina Jurja III.  Juraj III. je 1347. predao kralju Ludoviku I. Anžuvincu Ostrovicu  u zamjenu za Zrin, Stupnicu i Pedalj u Slavoniji, čime je utemeljio obitelj knezova Zrinskih.

Kad su Turci osvojili Bribir 1523. starosjedilačko se stanovništvo počelo raseljavati. Nakon oslobođenja od Turaka u drugoj polovici sedamnaestog stoljeća, naseljavalo se novo stanovništvo u podnožju brda Glavice u prostoru današnjeg sela Bribira.

Izvori

Kako stići do Bribira kod Skradina

Bribir   je selo 32 km sjeverno od Šibenika ili 15 km od Skradina u Šibensko-kninskoj županiji.

Krećemo li od Skradina, proći ćemo pored Skradinskog polja, Lazinica, Todorovića, Vaćana, iza Šušića skreće se za Dadinjac, prije Dadinjca skreće se lijevo za Bribir pa dalje za Bribirsku glavicu.

Dolazimo li sa sjeverne strane glavnom cestom prema Kninu, iza Pađena skrenut ćemo desno, proći ćemo kroz Kistanje, Varivode, Đevrske, skrenuti lijevo kroz Bribirske Mostine do Bribira i Bribirske glavice. Autom je moguće prići samom lokalitetu.

Koordinate Bribirske glavice: 43.925562, 15.842807

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Bribir kod Skradina

izvor arkod.hr

Ostavite komentar