Bribir (Novi Vinodolski)

//Bribir (Novi Vinodolski)

Bribir (Novi Vinodolski)

Iz povijesti Bribira (Novi Vinodolski)

Bribir je u srednjem vijeku bio opasan zidovima i kulama koje su kasnije tijekom devetnaestog stoljeća gotovo sve porušene. Unutar zidina nalazio se frankopanski feudalni  kaštel od kojega su se dijelom sačuvali četverokutna kula  izgrađena 1302. i zidine.

Bribir se prvi put spominje u Vinodolskom zakoniku 1288. kao jedan od utvrđenih gradova u Vinodolu u posjedu knezova Frankopana. Svoj najveći procvat Bribir je doživio u vrijeme Bernardina Frankopana koji je učvrstio gradski kaštel i zidine. U 15. stoljeću Bribir je  pripadao grofovima Celjskim, kralju Matiji Korvinu pa opet Frankopanima. Bribir je od sredine 16. stoljeća do 1671. bio u vlasništvu obitelji Zrinski.

Bribirsko vlastelinstvo ukinuto je 1848. i tada je općinska vlast porušila Vela i Mala vrata te kaštel, na čijem je mjestu izgrađena škola.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 54.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2000., 2. sv.
  • http://hrcak.srce.hr/
  • http://www.tz-vinodol.hr/  

Kako stići do Bribira (Novi Vinodolski)

Bribir je selo udaljeno 6 km sjeverozapadno od Novog Vinodolskog.

Spuštamo li se cestom od Gornjeg Jelenja prema  Krku i Crikvenici, proći ćemo kroz Križišće i skrenuti  prema Velom Dolu, Driveniku, kod Belobrajića je Akumulacijsko jezero Tribalj i u Gornjem Triblju skrenemo prema Grižanama, nastavimo ravno prema Bribiru, odatle se gornjom cestom može produžiti za Ledenice i Novi Vinodolski.

U središtu Bribira u blizini glavnog raskrižja nalazi se Bribirska kula, ostatak frankopanskog kaštela.

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Bribir kod Novog Vinodolskog

izvor arkod.hr

Ostavite komentar