Brlog-grad na Kupi

//Brlog-grad na Kupi

Brlog-grad na Kupi

Iz povijesti Brloga na Kupi

Brlog se prvi put spominje u drugoj polovici 16. stoljeća. Nikola Zrinski Sigetski imao je za ženu kneginju Katarinu Frankopan te je sklopivši ugovor o nasljeđivanju 1544. sa svojim šurjakom Stjepanom Frankopanom, koji nije imao vlastitih potomaka, postao je vlasnikom brloškoga vlastelinstva.

Nakon sloma Zrinsko-frankopanske urote zauzeo je, po nalogu kralja Leopolda I., 4. travnja 1670. karlovački general Ivan Herbert Herberstein sva zrinsko-frankopanska imanja u okolici Karlovca pa tako i Brlog-grada.

Stari grad Brlog još je 1893. bio čitav. Bio je izgrađen kao jednokatna građevina u obliku nepravilna devetorokuta koji je zatvarao prostrano dvorište. Imao je dvoja vrata na južnoj i istočnoj strani. Oko grada bile su poredane gospodarske zgrade i  posađeno drveće koje je svjedočilo o gospodarskom perivoju. Grad je bio opasan nasipima i zidovima. Podno grada na Kupi bili su gradski mlin i pilana.

Izvori

  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Zagreb, Naklada Matice hrvatske, 1895.

Kako stići do Brloga na Kupi

Iz Ozlja se vozimo cestom prema Kamanju. Cesta prati željezničku prugu prema Metliki u Sloveniji i rijeku Kupu. Na izlasku iz Kamanja, gdje počinje Orljakovo, s desne strane nalazi se tvornica Pletix. Straga, s njezine lijeve strane skrenemo lijevo u slijepu ulicu na čijem je kraju  kuća koja je nadograđena na temeljima Brlog-grada. Vidljivi su neznatni ostatci staroga kamenog zida. U blizini su gospodarski objekti čiji kameni zidovi daju naslutiti da su pripadali Brlog-gradu. S mjesta gdje se nalaze ostatci Brlog-grada pruža se pogled preko željezničke pruge i Kupe na razbacane brežuljke Slovenije.

U Kamanje se može stići i s druge strane iz Karlovca, Netretića, Ribnika odakle je udaljenost 25 km.

Koordinate: 45.638360, 15.381842

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Brlog na Kupi

izvor arkod.hr

2017-08-01T11:33:14+00:00Tags: |0 komentara

Ostavite komentar