Brod na Kupi

//Brod na Kupi

Brod na Kupi

Iz povijesti Broda na Kupi

Na prostoru današnjeg Broda na Kupi postojalo je naselje već u 14. st. uz most preko Kupe, koji je povezivao frankopanske posjede u Gorskom kotaru s Kranjskom. Brod na Kupi prvi put spominje se 1481. kao posjed Frankopana, a od 1577. bio je u posjedu Zrinskih koji su ondje na temeljima starijega, pretpostavlja se frankopanskoga, burga izgradili utvrđeni dvor. Baroknu crkvu sv. Marije Magdalene podigao je 1670. Petar Zrinski. Nakon Zrinsko-frankopanske urote 1671. te smrti Adama Zrinskog 1691. dvorac je potpao pod upravu Ugarske, a kasnije i Austrije.

Današnji obnovljeni kaštel Zrinski trokatna je građevina kvadratnog tlocrta gdje je prizemlje zadržalo izvoran tlocrt. Prizemlje dvorca povezano je podzemnim hodnikom s rijekom Kupicom i obližnjom pećinom.

U kaštelu je nakon obnove smješten Zavičajni muzej gdje se nešto više može doznati o njegovim nekadašnjim vlasnicima Zrinskima i Frankopanima.

Izvori

  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2000., 2. sv.
  • Hrvatska: turistički vodič, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“: Masmedia, Zagreb, 1998., str. 58.
  • http://www.enciklopedija.hr/
  • http://www.putovnica.net/

Kako stići do Broda na Kupi

Brod na Kupi selo je 12 km udaljeno od Delnica u Gorskom kotaru. Leži u dolini rijeke Kupe na 222 m nm uz cestu Ljubljana-Delnice. Tu je granični prijelaz sa Slovenijom. Uz rijeku Kupu  je i njezina pritoka Kupica.

Kaštel Zrinski nalazi se uz glavnu cestu u neposrednoj blizini državne granice.

Koordinate: 45.463206, 14.853344

Galerija fotografija

 Interaktivna karta

Topografska karta

Brod na Kupi

izvor arkod.hr

Ostavite komentar