Cetin

Cetin

Iz povijesti Cetina

Cetingrad je selo 13 km sjeveroistočno od Slunja. U prošlosti je imao naziv Vališ Selo, Cetin Grad i Cetin-grad. Tu se nalazi župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Stari srednjovjekovni grad Cetin udaljen je 5 km od Cetingrada. Krčki knez Ivan dobio je Cetin i Klokoč od kralja Sigismunda Luksemburškog kad je oslobodio kraljicu Mariju 1387. iz zatočeništva u Novigradu kod Zadra.

Kraljica Marija postala je 1382. godine, nakon smrti svoga oca kralja Ludovika I. Anžuvinca, hrvatsko-ugarskom kraljicom kao desetogodišnja djevojčica. U njezino je ime kao regentica vladala njezina majka Elizabeta Kotromanić, kći bosanskog bana Stjepana Kotromanića. Zbog borbi za prijestolje između rođaka francuskog kralja  Karla II. Dračkog te Sigismunda Luksemburškog, kraljica Marija je s majkom Elizabetom pobjegla u Hrvatsku. Tamo su ih nezadovoljni plemići, koji su željeli Karla II. Dračkog na prijestolju, uhitili i zatočili u tvrđavi u Novigradu.

Elizabeta je u zatočeništvu dala izraditi skupocjenu Škrinju svetog Šimuna koja se čuva u Zadru, a zatim je bila umorena pred kćerinim očima. Marija, koja je bila spašena, nije kasnije živjela u sretnom braku s kraljem Sigismundom Luksemburškim te je u kratkom vremenu umrla  u visokom stupnju trudnoće pod nerazjašnjenim okolnostima. Sljedeća žena s kojom se oženio kralj Sigismund Luksemburški bila je Barbara Celjska.

Cetin je bio sjedište cetinske loze Frankopana od 1449.  do 1542. kad je pripao slunjskoj grani Frankopana. Na saboru u Cetinu 1. siječnja 1527. izabran je Ferdinand I. Habsburg za hrvatskog kralja. Odluka je bila potvrđena u samostanu sv. Marije koji se nalazio u blizini staroga grada Cetina.

Nasuprot Cetingradskome saboru održan je i sabor u Dubravi kod Čazme 6. siječnja 1527. na poticaj bana Krste Frankopana, gdje je izabran Ivan Zapolja za kralja. Odluke tih dvaju sabora izazvale su dugotrajan građanski rat u Hrvatskoj.

Više je puta stari grad Cetin bio porušen za vrijeme turskih osvajanja, a od 1866. tvrđava je bila napuštena i po nalogu krajiških vlasti bila je razorena.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 429.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2000., 2. sv.
  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Matica hrvatska, Zagreb, 1895.
  • http://www.enciklopedija.hr/

Kako stići do Cetina

Cetingrad je općina u Karlovačkoj županiji koja graniči s općinama Vojnić, Slunj, Topusko, Rakovica i Velika Kladuša u Bosni i Hercegovini. Zaštitnik grada je sv. Josip. U Domovinskom ratu Cetingrad je bio potpuno porušen, ali je uspješno obnovljen nakon oslobođenja 7. kolovoza 1995.

S glavne ceste što vodi od Karlovca prema Slunju, po prilici pola kilometra prije Rastoka, skreće se lijevo prema Cetingradu na što upućuje putokaz. Asfaltirana cesta do Cetingrada dugačka je 12 km, kvalitetna je za sigurnu vožnju i zavojito je položena preko nekoliko slikovitih brežuljaka.  Na ulazu u Cetingrad zdesna je škola, dalje u središtu na vrhu brijega je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, odakle se nakon nekoliko desetaka metara odvaja cesta za Podcetin i stari grad Cetin na što upućuje putokaz. Podcetin i stari grad Cetin udaljeni su 5 kilometara. Vidici do staroga grada očaravajući su. Pejzaž pun, bogat zelenilom, obrađenim poljima, livadama, šumarcima stvoren je za pamćenje. Konačno se ukazuje s ceste na vrhu  susjednoga brijega raskošan stari grad Cetin, raskošan, usprkos tome što je ruševan.

Koordinate: 45.138400, 15.731891

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Cetin

izvor arkod.hr

Ostavite komentar