Iz povijesti Glavotoka

Na Glavotoku je u 14. st. bilo frankopansko imanje: ljetnikovac s crkvicom. Knez Ivan darovao je to imanje franjevcima trećoredcima (glagoljašima). Oni su na darovanom zemljištu   u 15. st. izgradili samostan i crkvu u kojima djeluju do danas, s kraćim periodom oko 1479. kada su u samostanu boravili pavlini.

U crkvi treba pogledati mramorni oltar sa slikom Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom iz 16. st. U samostanu se čuvaju vrijedne stare slike, glagoljski tekstovi i liturgijski predmeti.

Glavna svečanost ondje je na blagdan Bezgrešnog začeća 8. prosinca, na Gospu od Anđela 2. kolovoza te na Veliku Gospu 15. kolovoza.

Izvori

Kako stići do Glavotoka

Glavotok se nalazi na najzapadnijem dijelu otoka Krka. Vozimo li se glavnom krčkom prometnicom iz smjera sjevera, kilometar-dva nakon Malinske, na raskrižju skrenemo desno za Valbisku, trajektnu luku za Lošinj. Na velikom raskrižju prije Valbiske skrenemo desno za Linardiće, Milohniće, Brzac i kamp Glavotok. Odande vozimo ravno do franjevačkog samostana u Glavotoku uz more.

Koordinate: 45.090727, 14.434318

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Glavotok

izvor arkod.hr