Iz povijesti Gvozdanskog

Utvrđeni grad Gvozdansko podignut je na posjedu Zrinskih te se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1488., a kaštel 1509.

U Gvozdanskom je hrvatski ban Nikola IV. Zrinski Sigetski u 16. st. imao rudnik srebra i olova te kovnicu novca. Pod turskom okupacijom grad je bio od 1578. do 1635. da bi od 1654. bio napušten i služio kao pogranična utvrda u sustavu Vojne krajine.

Gvozdansko se spominje kao primjer stradanja hrvatskog naroda i hrabrosti u borbi protiv turskog okupatora.  Opsada Gvozdanskog započela je 25. prosinca 1577. kada je Ferhad-beg ponudio braniteljima predaju, koju su oni u više navrata odbili. Branitelji su hrabro odolijevali snažnim turskim napadima u uvjetima velike studeni, nestašice hrane i streljiva. Tijekom noći s 12. na 13. siječnja 1578. ugasile su se sve vatre u utvrdi. Turci su ujutro krenuli u napad i  ušavši u tvrđavu, zatekli su sve branitelje utvrde smrznute i mrtve na svojim položajima, koji su radije umrli od gladi i hladnoće, nego se predali. Ferhat-bega je zadivio taj prizor te je iz poštovanja prema junaštvu branitelja dopustio dolazak svećenika i pokop po kršćanskom obredu.

Iz kovnice novca u Gvozdanskom nešto srebrnih kovanica čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Zanimljivosti

Svake se godine 13. siječnja organizira hodočašće u Gvozdansko na spomen žrtvama 1577.

Sedmo hodočašće bilo je održano 10. siječnja 2016. pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Zrinska utvrda Gvozdansko našla je svoje mjesto u književnim i povijesnim djelima:

  • Ante Tresić Pavičić, Gvozdansko, epos u 32 pjevanja, AGM, Zagreb, 2000.
  • Milan Kruhek, Gvozdansko: kaštel zrinskoga srebra, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Split, 2007.
  • Ivica Bednjanec, Heroji s Gvozdanskog, Večernji list, Zagreb, 2013.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 375.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2002., 4. sv.
  • http://www.hkv.hr/

Kako stići do Gvozdanskog

Gvozdansko se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Udaljeno je oko 20 km sjeverozapadno od Dvora na Uni, podno Zrinske gore.  Smješteno je uz cestu Glina-Dvor, uz rječicu Žirovnica,  na 171 m nm.

U mjestu, u kojemu po popisu stanovništva 2011. ima svega 44 stanovnika, nalazi se crkva sv. Filipa i Jakova iz 18. st.

Na brežuljku s desne strane rječice Žirovnice nalazi se utvrda Gvozdansko. Do nje preko potoka nema mosta. Usprkos tome što se do same utvrde teško može doći, ona se lijepo vidi s glavne ceste kroz naselje.

Kad sa zapada stignemo u Gvozdansko, kod križa i spomenika uz glavnu cestu, skrenemo s glavne ceste desno na puteljak. Prijeći ćemo dva mostića i onda idemo lijevo na livadu prema šumi gdje s lakoćom prelazimo tanahni Majdanski potok. Uzbrdica prema utvrdi Gvozdansko strma je i treba oko pola sata za njezino svladavanje.

Koordinate: 45.133433, 16.215774

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Gvozdansko

izvor arkod.hr