Jurketinec

//Jurketinec

Jurketinec

Iz povijesti Jurketinca

Pavao Rattkay služio je krajem 15. st. i početkom 16. st. kao kapetan u vojsci hercega Ivaniša Korvina te mu je ovaj iz zahvalnosti za odanost i ratne zasluge darovao 1502. dvorac Jurketinec i Veliki Tabor.

Marija Šercer u svome članku Žene Frankopanke navodi Jurketinec kao posjed koji je naslijedila 1504. Beatrice Frankopan nakon smrti muža Ivaniša Korvina.

Mještani Jurketinca su 1928. u svome mjestu adaptirali dvorac Oršić u osnovnu školu, a Općina im je zauzvrat obećala  pomoći u izgradnji kapele. Pretpostavljamo kako se radi o dvorcu što je nekada pripadao Ivanišu Korvinu i Beatrici Frankopan. Tadašnji nadbiskup Alojzije Stepinac darovao je dio novca te je započela izgradnja kapele u Jurketincu koja i danas krasi to mjesto.

Neki mještani Jurketinca kažu da je negdašnji dvorac potpuno porušen te da je zemljište pretvoreno u livadu. Drugi pak mještani kazuju kako je ostatak dvorca upravo dio privatne kuće uz tu ledinu. Dio te kuće zaista se doima mnogo starijim od drugih dijelova te obiteljske kuće.

Izvori

Kako stići do Jurketinca

Jurketinec se nalazi u Varaždinskoj županiji.

Jurketinac se smjestio uz cestu koja povezuje Varaždin s Ivancem. Dolazimo li iz smjera Varaždina ubrzo ćemo nakon Vidovca stići do Jurketinca.

Kad s lijeve strane, na početku Jurketinca ugledamo kapelu, pored nje skrenemo lijevo i nastavimo stotinjak metara. Na raskrižju u obliku slova Y skrenemo lijevo i prijeđemo preko mosta. Vidjet ćemo kuću s lijeve strane ulice, oko koje je velika ravna livada.

Dvorišni objekt kuće Jurketinec 131, vjerojatno je nastao preuređenjem staroga dvorca Jurketinec.

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Jurketinec

izvor arkod.hr

Ostavite komentar