Kamensko

//Kamensko

Kamensko

Iz povijesti Kamenskog

Kamensko je bilo u vlasništvu knezova Krčkih, kasnije obitelji Frankopan od 1369. Grofica Katarina Frankopan je 1404. utemeljila pavlinski samostan sv. Marije Snježne u Kamenskom.

Taj se pavlinski samostan prije ratova s Turcima mjerio po bogatstvu s pavlinskim samostanom u Lepoglavi.

Turci su oko 1451. spalili samostan u Kamenskom zajedno s naseljem te su se pavlini preselili u Svetice 1573., a vratili su se u Kamensko 1648. obnovivši crkvu i samostan gdje su ostali do ukinuća reda 1786. po odluci cara Josipa II.

Nakon gotovo tri stoljeća pavlini su se ponovo vratili u taj samostan 1972., koji je zajedno s crkvom opet jako stradao u Domovinskom ratu 1991.-92.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 389.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2003., sv. 5.
  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Matica hrvatska, Zagreb, 1895. str. 125.-142.
  • Modruški zbornik, Vol.4-5 No.4-5 Siječanj 2011.
  • http://www.enciklopedija.hr/

Kako stići do Kamenskog

Kamensko je dio Karlovca i smjestio se 5 km jugoistočno od središta grada.

Možda je najjednostavnije doći do Kamenskog nakon mosta preko Korane i Mrežnice u Turnju gdje se skreće u Ulicu braće Gojak za Skakavac.

Do Kamenskog se vozi bez skretanja i kad tamo stignemo bez ikakvih poteškoća naći ćemo samostan i crkvu sv. Marije Snježne, jer su vidljivi s ceste.

Druga mogućnost dolaska u Kamensko je iz karlovačke četvrti Rakovac (blizu Zvijezde) gdje prijeđemo Koranu i preko Gornjeg Mekušja stižemo u Kamensko.

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Kamensko

izvor arkod.hr

Ostavite komentar