Košljun

//Košljun

Košljun

Iz povijesti Košljuna

Košljun je otočić u Puntarskoj dragi uz otok Krk. Tamo je od 12. st. bila benediktinska opatija. Kad je umro zadnji benediktinski opat,  Martin IV. i Ivan VII. Frankopan molili su papu Nikolu V. da se tamo nastane franjevci s Krka.

Otočić Košljun preuzeli su franjevci 1447. na temelju darovnice Ivana VII. Frankopana i njegove kćeri Marije Katarine. Franjevci su  tamo u 15. st. izgradili novi samostan s klaustrom i dogradili crkvu. Otada franjevci neprekidno djeluju na Košljunu do danas.

Marija Katarina Frankopan, dobrotvorka za izgradnju crkve na Košljunu, umrla je 1520., a njezini posmrtni ostatci premješteni su na Košljun 1529. Tamo se uz ulaz u crkvu s lijeve strane nalazi njezina originalna nadgrobna ploča. Njoj nasuprot, s desne strane stoji nadgrobna ploča njezina oca Ivana VII.

 Zanimljivost

Ivan VII. i Martin IV. bili su sinovi Nikole IV. Frankopana. Njih dvojica doveli su franjevce na Košljun.

Ivan VII. bio je najmlađi sin Nikole IV. Frankopana i nije bio zadovoljan podjelom posjeda među braćom nakon očeve smrti pa se oko toga sukobio s braćom Martinom IV. i Stjepanom III.

Ivan VII. oteo je bratu Martinu IV. posjede Novi i Bribir. Ivan VIII. Brinjski, sin Martinova brata Bartola IX., zatočio je zbog posjeda 1470. strica Martina IV. Martin je tada, kad ga je odani sluga oslobodio iz zatočeništva, svoje posjede u Vinodolu 1480. oporučno ostavio kralju Matiji Korvinu.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 87.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2004., 6. sv.
  • http://www.kosljun.hr/
  • http://www.enciklopedija.hr/

Kako stići do Košljuna

Otočić Košljun nalazi se u Puntarskom zaljevu uz otok Krk. Udaljen je 750 m od Punta. Do njega se može doći unajmljenim brodićima na rivi u Puntu, koji prometuju tijekom cijeloga dana po pristupačnim cijenama, ako je putnika više.

Koordinate: 45.026711, 14.618319

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Košljun

izvor arkod.hr

Ostavite komentar