Ledenice

//Ledenice

Ledenice

45.130376, 14.835648

Iz povijesti Ledenice

Ledenice su poznate po srednjovjekovnom utvrđenom gradu i frankopanskom kaštelu unutar njega, koji se spominje prvi put 1248.

Ledenice se, kao posjed knezova Krčkih Frankopana, uz osam drugih općina vinodolskog zaleđa spominju u Vinodolskom zakoniku iz 1288., jednom od najstarijih europskih zakonika, pisanom glagoljicom na hrvatskom jeziku.

Kasnije su Ledenice postale krajiška utvrda, da bi ih u 16. stoljeću napadali i Mlečani i Turci, a u 17. stoljeću bile su posve napuštene. Danas se među ruševinama jasno raspoznaje romaničko-gotička crkva sv. Stjepana Prvomučenika te zvonik-kula.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 93.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2004., sv. 6.

Kako stići do starog grada Ledenice

Ledenice su selo 8 km udaljene od Novog Vinodolskog prema istoku.

Iznad sela na 378 m nm nalaze se ruševine frankopanskog kaštela. Do Ledenica možemo doći iz Novog Vinodolskog, a isto tako i iz smjera Bribira.

Krenemo li u Ledenice iz Novog Vinodolskog Jadranskom magistralom prema jugu, na južnom izlazu iz grada prema Povilama, između Uvale Lišanj i Uvale Muroskva, cesta za Ledenice skreće lijevo preko sela Donji Zagon te nastavlja za Ledenice.

Ruševine staroga grada Ledenice nalaze se na brijegu na pola puta između Donjega Zagona i Ledenica. S glavne ceste skreće se desno lošim putem koji se uspinje na brijeg. Na susjednom brijegu bit će vidljive ruševine staroga grada Ledenice. Do njih treba poći pješice.

Ako smo odlučili stari grad Ledenice posjetiti iz smjera Bribira, tada ćemo proći kroz cijelo naselje Ledenice i uspeti se na spomenuti brijeg, u ovom slučaju s lijeve strane.

Koordinate: 45.130376, 14.835648

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Ledenice

izvor arkod.hr

Ostavite komentar