Lukavec

//Lukavec

Lukavec

Iz povijesti

Utvrda Lukavec podignuta je kao općinsko dobro, najvjerojatnije 1479., radi zaštite od turskih napada, koji su pustošili Turopolje od 1421.

Ubrzo nakon izgradnje počeli su utvrdu, zajedno s njezinim kmetovima, prisvajati pojedini velikaši. Tako je utvrda nakon gradnje došla u ruke Ivana Tuza, gospodara Medvedgrada, zatim je bila u posjedu Ivaniša Korvina, Beatrice Frankopan, Jurja Brandenburškog te Nikole Zrinskoga. Turopoljci su 1582. ponovo došli u posjed razrušene utvrde Lukavec i na njezinu mjestu izgradili su novu.

Zanimljivost

U starom gradu Lukavcu krajem svibnja održava se Legendfest, festival narodnih priča, legendi i mitova. Na festivalu se može nešto više doznati o prošlosti i običajima Turopolja.

Izvori

Kako stići do starog grada Lukavca, Gornja Lomnica

Lukavec je naselje koje se smjestilo u Posavini južno od Zagreba, u središtu Turopolja.

Dolazimo li iz smjera Zagreba za Veliku Goricu Avenijom Većeslava Holjevca, u Velikoj Mlaki skrenut ćemo za Gornju Lomnicu.

Ulicom Antuna Arbanasa prijeći ćemo kanal Sava-Odra i stići u naselje Gornji Lukavec. Tratinskom ulicom, koja se nadovezuje na Arbanasovu, produžimo ravno. Na Y raskrižju skrenemo lijevo u Dolenjsku ulicu pa opet lijevo u Starogradsku ulicu sve do kraja, gdje se u Lužec ulici nalazi stari grad Lukavec.

Koordinate: 45.701759, 16.000350

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Lukavec topografska karta

izvor arkod.hr

Ostavite komentar