Medvedgrad

//Medvedgrad

Medvedgrad

Iz povijesti

Medvedgrad je srednjovjekovna utvrda čija je izgradnja započela 1247., a pretpostavlja se da je dovršena 1254. Izgradio ju je zagrebački biskup Filip nakon provale Tatara u Zagreb 1242., radi zaštite Zagrepčana od budućih provala. Unutar njezinih zidina stoji ranogotička crkvica sv. Filipa i Jakova.

Kralj Bela IV. je 1462. postao je vlasnikom Medvedgrada. Kasnije je imao više vlasnika: Babonić, Celjski, Ivan Karlović, Zrinski, kralj Matijaš Korvin, Gregorijanec, Erdödy.

Medvedgrad je u potresu 1590. jako stradao pa je bio napušten 1602. Nakon Urote zrinsko-frankopanske 1671. Medvedgrad je u ruševnom stanju prisvojila Kraljevska komora. Posljednji vlasnici Medvedgrada bili su baruni Kulmer do 1945.

Zanimljivost

Preporučljivo je tijekom ljeta posjetiti glazbena događanja na Medvedgradu, a također i u rujnu „Srednjovjekovni dani na Medvednici“.

Izvori

Kako stići do Medvedgrada

Medvedgrad se smjestio na južnom obronku Medvednice na 593m nm. Do njega se može doći iz Šestina pješice, stazom od Šestinskog lagvića do Kraljičina zdenca. Tu ćemo prijeći potok Medveščak te se Sljemenskom cestom spustiti oko pola kilometra i skrenuti na strm odvojak za Medvedgrad. Za posjet Medvedgradu pješice potrebno je oko sat vremena.

Do Medvedgrada je moguće stići autom iz smjera Sljemena, s obzirom na to da je Sljemenska cesta jednosmjerna, i na istome mjestu u blizini Kraljičina zdenca skrenuti desno ka Medvedgradu.

Postoje još neki smjerovi pristupa Medvedgradu iz Šestina.

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Medvedgrad topografska karta

izvor arkod.hr

Ostavite komentar