Medvednica, Rudnik Zrinski

//Medvednica, Rudnik Zrinski

Medvednica, Rudnik Zrinski

Iz povijesti

Petar Zrinski je 1463. od kralja Matije Korvina dobio rudarsku povlasticu koja je omogućila njemu i njegovim nasljednicima da na svojim posjedima iskopavaju zlato, srebro i druge kovine. Na temelju te povlastice Zrinski su na Medvednici otvorili rudnik na području „Rudarski vrt“.

Kasnije je Nikola Zrinski, Petrov nasljednik, 1527. sklopio ugovor sa Zagrepčanima kojim su dobili pravo na iskopavanje rude. Tako je iskopano oko 150 metara podzemnih hodnika u „Rudniku Zrinski“ koji se još naziva i „Rudarski vrt“.

Zanimljivost

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ uredila je za posjetitelje „Rudnik Zrinski“ tako da zorno predočava kako se u srednjem vijeku rudarilo: tu je skulptura rudara u prirodnoj veličini, odjeća rudara, alat, zvukovi kapanja vode, udaraca pijuka u stijenu, škripa drvenih tački i razgovor rudara. Pri uređenju rudnika poslužila je knjiga Georgiusa Agricole „De Re Metallica“.

Izvori

Kako stići do “Rudnika Zrinski” na Medvednici

Rudnik Zrinski nije teško pronaći na južnoj strani Medvednice na 830 m nm.

Spuštajući se autom, jednosmjernom Sljemenskom cestom od Sljemena u smjeru Šestina, skrenemo desno prema Planinarskom domu Grafičar, gdje nam pokazuje putokaz.

U blizini planinarskog doma naići ćemo na obavijesnu ploču o „Rudniku Zrinski“. Nastavit ćemo pješice slijedeći putokaz oko 200 m jugozapadno do „Rudnika Zrinski“.

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Medvednica, Rudnik Zrinski

Medvednica, Rudnik Zrinski

izvor arkod.hr

Ostavite komentar