Novigrad na Dobri

//Novigrad na Dobri

Novigrad na Dobri

Iz povijesti

Stari grad Novigrad na Dobri srednjovjekovna je utvrda iz 1193. u vlasništvu obitelji Frankopan. U vrijeme turskih pustošenja stradao je 1543.

Dok je bio u vlasništvu Frana Krste Frankopana, u njemu se smišljao otpor protiv nepravedne politike kraljevske kuće Habsburg prema Hrvatskoj. Nakon Urote zrinsko-frankopanske 1671., stari grad Novigrad na Dobri bio je opljačkan od kraljevske vojske.

Rijeku Dobru, podno staroga grada Novigrada, u srednjem je vijeku premošćivao drveni most. Preko njega je vodila cesta što je povezivala frankopanske posjede Steničnjak, Novigrad na Dobri, Bosiljevo, Ogulin. Kasnije je na njegovu mjestu izgrađen kameni most.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 374.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2005., 7. sv.
  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Matica hrvatska, Zagreb, 1895.

Kako stići do

Novigrad na Dobri selo je udaljeno 9 km jugozapadno od Karlovca, a 12 km od Duge Rese. Ako nam je Karlovac polazište, do Novigrada na Dobri možemo doći iz tri smjera.

Prva mogućnost je poći Marmontovom alejom, starom Lujzijanom, uz Pivovaru podno Dubovca, preko Gornjih Stativa. Pri kraju Donjih Stativa je putokaz za skretanje ulijevo prema Novigradu na Dobri. Na putu do staroga grada triput se prelazi Dobra.

Odlučimo li se uspinjati starom Karolinom od Marmontove aleje lijevo od Dubovca, kroz naselja Vučjak, Maradin, Pogačići, Kipljanci, Matuzići, prići ćemo starom gradu Novigradu na Dobri odozgo. Ta je cesta uska i vrlo zavojita.

Uputimo li se iz Karlovca preko Duge Rese, nakon prijelaza mosta preko Dobre u Jarčem Polju, skrenut ćemo desno na cestu za Novigrad na Dobri. Ovo je, možda, najjednostavniji put za Novigrad na Dobri.

Koordinate za stari grad Novigrad na Dobri: 45.482453, 15.452947

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Novigrad na Dobri-topografska karta

izvor arkod.hr

Ostavite komentar