Prekovršac

//Prekovršac

Prekovršac

Iz povijesti

Kaštel Prevršac ili Prekovršac izgradili su knezovi Zrinski 1470. radi obrane od Turaka. Na njegovu je mjestu prije njega stajao drveni kaštel Završki.

Taj je stari grad izgrađen od kamena u obliku nepravilna trapeza s branič-kulom, polukulama i kulom na uglovima. Do danas se Prekovršac očuvao u ruševnom stanju.

Stari grad Prekovršac prvi put spominje se nakon bitke na Krbavskom polju 1493. kao Prikovrški kaštel u ugovoru o međusobnom nasljeđivanju iz 1509. između Nikole III. Zrinskog i Ivana Karlovića. Nakon pada nedaleke Kostajnice u turske ruke, Zrinski su sami porušili Prekovršac, koji je kasnije više puta bio rušen i obnavljan.

Tijekom 15. i 16. st. bježeći pred Turcima onamo se u opustjela hrvatska područja doselilo pravoslavno stanovništvo.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 380.
  • www.donji-kukuruzari.hr

Kako stići do starog grada Prekovršca

Stari grad Prekovršac nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji u općini Donji Kukuruzari, 8 km jugozapadno od Hrvatske Kostajnice.

Donji Kukuruzari nalaze se uz cestu koja povezuje Petrinju s Hrvatskom Kostajnicom.

Stari grad Prekovršac najlakše je posjetiti iz sela Babina Rijeka.

U Babinu Rijeku dolazi se skretanjem s glavne ceste u blizini Općine Donji Kukuruzari. Vozimo se uz rječicu Babina rijeka oko 3 km i na drugom mostiću skrenemo desno na poljski uzlazni puteljak. Odande do staroga grada Prekovršca, po riječima mještanina Milivoja Bogdanovića, ima oko 2 km.

Bez vodstva mještanina, koji dobro poznaje teren i bez mačete, sjekirice ili motorke, teško je i zamisliti pristup starome gradu, onim dijelom nekad obrađenog terena, koji je zarastao u trnovitu šikaru. Srećom, postoje susretljivi i dobronamjerni ljudi, poput Milivoja Bogdanovića, koji je bio spreman prokrčiti put do staroga grada Prekovršca i omogućiti njegov obilazak.

Stari grad Prekovršac danas je u ruševnom stanju, ali još uvijek svjedoči o njegovoj nekadašnjoj ljepoti. Iz postojećih ruševina vidljivo je da je utvrda, izgrađena od nježno-žutih blokova kamena različite veličine, imala tri valjkaste kule.

Zahvaljujem cijeloj ekipi koja mi je pomogla u realizaciji posjeta: gospodinu Ivi Blažanoviću, Daliboru Dadi Kukuruzaru iz Općine Donji Kukuruzari te mještaninu Babine Rijeke Draganu Marjanoviću i njegovu sinu Milivoju Marjanoviću.

Koordinate za stari grad Prekovršac: 45.264563, 16.437924

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Prekovršac-topografska kartaizvor arkod.hr

Ostavite komentar