Iz povijesti

Severin na Kupi je u 16. st. pripadao Frankopanima, koji su ondje izgradili kaštel. Pripadao je Stjepanu IV. Frankopanu Ozaljskom, koji je sa sestrom Katarinom vrlo rano ostao bez roditelja.

Djed Bernardin Frankopan je malodobnom Stjepanu IV. oporukom odredio za staratelja svojega protivnika kralja Ferdinanda I. Kralj je, kao staratelj Stjepana IV., najbolje posjede dao na upravu Nijemcima, a Stjepan se kasnije žestoko borio za povrat svojih posjeda.

Katarina, sestra Stjepana IV. Frankopana, se 1541. udala za Nikolu IV. Šubića Zrinskog Sigetskog. U jeku turske opasnosti je 1544. Stjepan IV. Frankopan sa svojim šurjakom Nikolom IV. Šubićem Zrinskim sklopio ugovor o zajednici dobara i međusobnom nasljeđivanju.

Sestri i bratu, Katarini i Nikoli IV. Šubiću Zrinskom pripadao je Severin na Kupi od 1577. do 1580., kada je Severin na Kupi bio vraćen Frankopanima Tržačkim te je u njihovu vlasništvu ostao do 1671.

Nakon sloma Zrinsko-frankopanske urote je Severin na Kupi preuzela Ugarska komora, a početkom 19. st. kaštel je bio preuređen u dvorac.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 165.
  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2007., 9. sv.
  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Matica hrvatska, Zagreb, 1895.
  • Modruški zbornik, Vol.4-5 No.4-5 Siječanj 2011.
  • landmarkings.com

Kako stići do starog grada Severina na Kupi

Severin na Kupi nalazi se u Gorskom kotaru, udaljen je 38 km zapadno od Karlovca.

U Severinu na Kupi, kod benzinske crpke, skreće se s glavne ceste prema rijeci Kupi. Odande do dvorca Severin na Kupi ima oko 300 m. Dvorcu se moguće približiti autom po cesti, koja se dalje spušta do rijeke Kupe.

U dvorac nije moguće ući, ali ga je moguće obići u njegovu perivoju. Preporučljivo je otići do rijeke autom ili pješice, uskom asfaltiranom cestom dugačkom oko 500 m.

Koordinate za stari grad Severin na Kupi: 45.421519, 15.169230

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Severin na Kupi - topografska kartaizvor arkod.hr