Iz povijesti

Stari grad Tržac spominje se već u 11. st.

Od 13. st. Tržac je pripadao knezovima Krčkim, budućim Frankopanima.

Sinovi Nikole IV. Frankopana sastali su se 1449. kako bi se dogovorili o podjeli obiteljskih posjeda. Podjelom imovine između osmorice sinova nastalo je osam obiteljskih grana Frankopana. Tržac je pripao Nikoli V.

Nikola VI., koji se spominje 1458.-1531, naziva se Tržački jer se nastanio u gradu Tržac. Frankopani Tržački izumrli su smrću Frana Krste Frankopana Tržačkog u Bečkom Novom Mjestu 1671.

Izvori

  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.

Kako stići do starog grada Tržac, BIH

Uđemo li u Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prijelaza Maljevac, proći ćemo kroz Veliku Kladušu, Cazin, mjesto Čoralići te skrenuti za Ćehiće i Tržac.

Kad stignemo u mjesto Tržac valja potražiti džamiju Tržac, jer se na brdašcu iznad nje nalaze ruševine staroga grada Tršca.

Pri kraju uličice uz džamiju Tržac, blizu Korane, uspinje se neugledna staza do ruševina Tršca. Staza se teže zapaža zbog korova.

Stari grad Tržac smjestio se na brdašcu iznad mjesta gdje se rijeka Mutnica ulijeva u Koranu, što se dobro vidi kad se popnemo do ruševina staroga grada Tršca.

Koordinate, stari grad Tržac, BiH: 44.997373, 15.784302

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Tržac - topografska kartaizvor arkod.hr