Iz povijesti

Baltazar Alapić, koji se rodio u drugoj polovici 15. st., kupio je imanje Vukovina u Turopolju od Ivaniša Korvina 1496., u godini kada su se u ožujku ili travnju vjenčali Ivaniš i Beatrice Frankopan.

U Vukovini su živjeli Baltazar Alapić do svoje smrti 1520., i Gašpar Alapić do 1584.

Gašpar Alapić branio je Siget s Nikolom IV. Šubićem Zrinskim i jedan je od rijetkih branitelja Sigeta koji se odatle uspio živ spasiti kao zarobljenik. Iz zarobljeništva ga je otkupio Juraj Zrinski. Kasnije je kao, zapovjednik plemićke vojske, ugušio otpor seljaka na čelu s Matijom Gupcem kod Kerestinca, Mokrica i Stubičkih Toplica u Seljačkoj buni 1573.

Alapići su se ženidbom rodbinski povezali sa Zrinskima i Frankopanima.

Nikola III., rođen na Zrinu, i kneginja Jelena Karlović Krbavska, sestra bana Ivana Karlovića, imali su kćer Margaretu III. koja se udala za Ivana Alapića. Elizabeta Frankopan, kći Vuka I. Frankopana Tržačkog i Brinjskog, potpisnika Cetingradske povelje 1527., bila je supruga drugoga Ivana Alapića.

Obitelj Alapić izumrla je krajem 16. st., a kurija Alapić potječe iz 18. st.

Zanimljivost

August Šenoa je u svojim romanima „Zlatarovo zlato“ iz 1871. i „Seljačka buna“ iz 1878. prikazao lik Gašpara Alapića.

Spomenuti Šenoini romani vjerojatno su utjecali na očuvanje naziva „Kurija Alapić“, usprkos tome što obitelj Alapy od 16. st. nije živjela u Vukovini.

Izvori

Kako stići do kurije Alapić u Vukovini

Vukovina je selo južno od Zagreba. Udaljeno je nekoliko kilometara od Velike Gorice i smješteno je uz cestu za Sisak.

Nasuprot župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vukovini skreće se kod mosta, preko potoka Stara Lomnica, u Ulicu Jurja i Vjekoslava Stančića.

Slijedimo zavojitu Ulicu Jurja i Vjekoslava Stančića tristotinjak metara do raskrižja s Ulicom Vranića Mate i Janka. S desne ćemo strane ugledati drvenu kuriju Alapić.

Koordinate za kuriju Alapić, Vukovina: 45.685047, 16.111840

Galerija fotografija

Interaktivna karta

ubaci shortcode iz Google Maps Easy

Topografska karta

Vukovina - topografska kartaizvor arkod.hr