Iz povijesti

U srednjem je vijeku u Zrinu bio veći vlastelinski posjed. Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac oduzeo je Zrin Lovri Thotu te ga dodijelio jednoj obiteljskoj grani Šubića Bribirskih, koji su po toj utvrdi dobili prezime Zrinski.

Zrinski su proširili utvrdu Zrin, koja je postala središtem njihovih posjeda. Utvrdu Zrin u 16. st. osvojili su Turci, ali su krajem 17. st. odande bili protjerani. Utvrda je postala dijelom Vojne krajine i bila je obnovljena 1753.

Početkom 19. st. utvrda je stradala u požaru, da bi je 1925., u povodu obilježavanja tisućljetnoga hrvatskog kraljevstva, obnovila Braća Hrvatskoga zmaja.

U Drugome svjetskom ratu partizani su 1943. dinamitom razorili utvrdu Zrin, a hrvatsko stanovništvo protjerali, pa utvrda Zrin otada stoji razorena i napuštena.

Izvori

  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 375.
  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2009., 11. sv.

Kako stići do utvrde Zrin

Zrin se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji, na južnim obroncima Zrinske gore u općini Dvor.

Putujemo li iz smjera Hrvatske Kostajnice, ubrzo nakon Dvora bit će uz glavnu cestu putokaz za Donji Javoranj i Zrin. S glavne ceste skrećemo za Zrin prije mosta preko potoka Javošnica i prije naselja Vanići.

Do Zrina ima oko 15 km od glavne ceste, od kojih je nekoliko kilometara neasfaltirane uske ceste prema Zrinu, široke za prolaz jednoga vozila.

Kad uđemo u Zrin, cestom ćemo proći do kraja sela, odakle se na vrhu brijega vidi Zrinska kula. S desne strane toga brijega, u njegovu podnožju, teče potok Zrinčica.

Auto je najbolje ostaviti u blizini naselja, u podnožju utvrde na improviziranom parkiralištu, i dalje krenuti pješice. Moguće je uspeti se i autom do puteljka koji se odvaja za utvrdu, ali je cesta strma i neasfaltirana.

Koordinate za utvrdu Zrin: 45.197985, 16.368190

Koordinate za crkvu sv. Marije Magdalene na Zrinu: 45.200240, 16.364021

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Zrin - topografska kartaizvor arkod.hr