Iz povijesti

Jablanac se kao srednjovjekovni utvrđeni grad Ablana u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1179.

To je naselje imalo razvijene trgovačke veze sa zaleđem u Lici i kvarnerskim otocima Krkom, Rabom i Pagom. Naime, od Jablanca vodi cesta preko prijevoja Veliki Alan na 1406 m nm za Perušić.

Polovicom 13. st. Ablana je postao slobodnim kraljevskim gradom, da bi mu kasnije vlasnicima postali knezovi Krčki Frankopani. U ratu s Turcima u 16. st. to je staro naselje Ablana bilo razoreno. Od njega se do današnjega dana očuvala samo jedna njegova kula, uz koju je dograđen moderan, ali napušten, istoimeni hotel.

Izvori

  • Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 2003., sv. 5.
  • Hrvatska: Turistički vodič, glavni urednik Josip Bilić, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998., str. 80.
  • www.enciklopedija.hr

Kako stići do kule srednjovjekovnoga grada Ablana

Jablanac je naselje udaljeno 41 km južno od Senja, smješteno u podnožju Velebita na mjestu gdje je otok Rab najbliži kopnu.

Jedina očuvana kula srednjovjekovnoga grada Ablana nalazi se na desnoj strani jablanačkoga zaljeva. Na sredini rive nalazi se župna crkva svetoga Josipa, od koje ćemo poći na desnu stranu zaljeva i uputiti se ka hotelu Ablana. Restaurirana valjkasta kula, koju tražimo, nalazi se na zapadnoj strani hotela, uklopljena u njegovu zgradu.

Koordinate za kulu srednjovjekovnoga grada Ablana: 44.705799, 14.896364

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

izvor arkod.hr