Iz povijesti

Grof Nikola VII. Zrinski bio je imenovan hrvatskim banom 1647. na Hrvatskom saboru u Varaždinu. Njegovom je zaslugom, temeljem saborske odluke, za hrvatske zemlje uveden služben naziv Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija. Borio se za stvaranje hrvatske vojske protiv Turaka, a proslavio se u borbi protiv njih kod Kostajnice i Kanjiže.

Pripremajući se za daljnje borbe protiv Turaka, izgradio je utvrdu Novi Zrin 1661. na ušću Mure u Dravu, na brežuljku s mađarske strane blizu Kanjiže, koju su Turci osvojili i razorili u srpnju 1664. godine budući da mu kraljevska vojska nije pritekla u pomoć štedeći svoje vojne snage za slučaj izravne ugroze njihova glavnoga grada. Iste je godine Zrinski spalio kod Osijeka poznat Sultanov drveni most preko Drave dugačak šest kilometara.

Izvori

  • Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić, Općina i župa Donja Dubrava, Meridijani, 2013./2014.
  • www.enciklopedija.hr

Kako stići do spomenika u spomen utvrdi Novi Zrin

Spomenik koji je podignut u čast i sjećanje na utvrdu Novi Zrin nalazi se u Međimurju, u području općine Donja Dubrava, udaljenoj 34 km jugoistočno od Čakovca.

Utvrda Novi Zrin nalazila se na brdašcu uz lijevu obalu Mure u Mađarskoj. Spomenik utvrdi Novi Zrin smješten je u Hrvatskoj, u području Veliki Pažut, udaljenom tri kilometra od Donje Dubrave, na desnoj obali rijeke Mure.

Iz središta Donje Dubrave, gdje se na Trgu Republike nalaze crkva Svete Margarete i park, poći ćemo Ulicom Mihovila Pavleka Miškine uz Općinu ravno prema Velikom Pažutu.

Kad izađemo iz naselja, asfalt će zamijeniti makadam. Putem ćemo proći pored farme konja, ravnih obrađenih polja i na kraju s lijeve strane u guštiku pored porušene karaule Veliki Pažut. Stotinjak metara dijeli nas od karaule do nasipa što ga treba prijeći i spustiti se prema rijeci Muri. Nakon nekoliko metara, lijevo od puteljka, dočekat će nas spomenik od crnoga mramora u obliku obeliska. To je spomenik u spomen na utvrdu Novi Zrin. U blizini spomenika ljudi su vjekovima prelazili Muru o čemu svjedoče ostatci skele.

Ivan Štefić, pročelnik Općine Donja Dubrava, pokazao mi je put do spomenika Novom Zrinu, jer ga godinu ranije nisam pronašla, a bila sam mu blizu. Gospodin je obećao da će se pobrinuti za postavljanje putokaza.

Koordinate za spomenik Novi Zrin: 46.325366, 16.870983

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Novi Zrin - topografska kartaizvor arkod.hr