Iz povijesti Blagaja na Korani

Ruševine staroga grada Blagaja nalaze se  na desnoj strani kanjona rijeke Korane. Stari grad Blagaj na Korani izgradili su početkom 15. st. knezovi Blagajski.

Vlasnik Otočca Sigismund Frankopan, sin Nikole IV. Frankopana, imao je dvije kćeri Doroteju i Barbaru.

Doroteju, koja se spominje 1489., udao je njezin otac za kneza Stjepana Babonića Blagajskoga. Utvrđeni grad Blagaj spominje se 1504. kao Blagajski Turanj. Doroteja je kasnije kao udovica morala otkupiti dio Blagajskoga Turnja 1552. od Zagrebačkog kaptola.

U doba Vojne krajine 1699. u utvrdi Blagaj na Korani bila je smještena pukovnija.

Izvori

  • Hrvatski biografski leksikon, 4. sv., glavni urednik Trpimir Macan, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, Zagreb, 1998.
  • Radoslav Lopašić, Oko Kupe i Korane, Matica hrvatska, Zagreb, 1895., str 51.-58.
  • http://www.enciklopedija.hr/
  • http://hrcak.srce.hr/

Kako stići do Blagaja na Korani

Blagaj je selo je na Kordunu u Karlovačkoj županiji, udaljen je 15 km sjeverno od Slunja. Smjestio se  između Veljuna i Pavlovca, na desnoj obali rijeke Korane na 248 m nm.

Nakon znaka Hrvatski Blagaj uz glavnu cestu od Karlovca prema Slunju, treba skrenuti desno na sporednu cestu kojom se nakon dvjestotinjak metara stiže do raskrižja. Na raskrižju treba skrenuti lijevo.  Uz put je nekoliko kuća, odakle iz jedne pas jako laje. Vlasnici su ljubazni pa ga smiruju, ali  i daju dodatne upute za smjer kretanja. Još nekoliko desetaka metara, i neznatne ruševine staroga grada Blagaja izranjaju iz zelenila. Autom se možemo  približiti ruševinama utvrde.

Uz ruševine na rubu kanjona naglo se spušta puteljak do Korane. Čuje se njezin žubor, ali se jedva nazire kroz grane.

Koordinate: 45.219470, 15.532597

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Blagaj

izvor arkod.hr