Iz povijesti

U Modruškom urbaru iz 1486. spominju se naselja Zaborsko (Saborsko) i Ieseniza (Lička Jesenica), koju je 1449. dobio, u dogovoru s braćom, hrvatski ban Stjepan (III.) II. Frankopan Ozaljski nakon očeve smrti.

Stari grad Ieseniza bio je frankopanska srednjovjekovna utvrda četverokutnog tlocrta s četirima kulama. Ta je utvrda bila izgrađena 1544. na blagom uzvišenju u podnožju sjeverozapadnih padina brda Borik i zatvarala je prijelaz preko rijeke Jesenice. Rijekom je bila zaštićena s tri strane. Tvrđava je više puta bila napuštena i obnavljana da bi 1860. bila pretvorena u pučku (osnovnu) školu. Još 1900. utvrda je bila posve očuvana, a 1924. bila je napuštena zbog izgradnje nove osnovne škole u Ličkoj Jesenici. Danas su se od staroga grada Iesenize očuvali samo temelji obrasli korovom, budući da su ga komunističke vlasti poslije Drugoga svjetskog rata uništile.

Izvori

Kako doći do staroga grada Ieseniza u Ličkoj Jesenici

U blizini pravoslavne crkve sv. Ilije, kako kažu mještani, lijevo iza nje, nekada je stajao stari grad Ieseniza, od kojega danas nema gotovo ničega. U neposrednoj blizini crkve nalaze se ostatci zidina veće starije građevine, obrasli korovom. Vjerojatno su to temelji staroga grada Iesenize.

Treba obići i drugu moguću lokaciju. Na nju se dolazi prijelazom preko staroga mosta pa još malo glavnom cestom gdje će s desne strane, nasuprot poštanskom uredu i dr., biti puteljak koji vodi kroz grmlje prema rijeci sve do napuštene pilane, do mjesta koje je trima stranama okružemo rijekom Jesenicom. Možda je tu na blagoj uzvisini iznad rijeke i pilane bila utvrda Jesenica. S toga se mjesta vidi pravoslavna crkva sv. Ilije, ali je ona s druge strane rijeke Jesenice.

Koordinate: 44.995955, 15.440905

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Lička Jesenica - topografska karta

izvor arkod.hr