Iz povijesti

Hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. darovao je 1225. Vinodol s devet općina Novoga Grada (danas Novi Vinodolski): Novi, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, Bakar, Trsat i Grobnik knezu Vidu II. Krčkom, budućem Frankopanu.

Slobodni seljaci tada su se pobunili bojeći se da će postati kmetovi novomu gospodaru. Pobuna je završila 6. siječnja 1288., kad su se sastala 42 predstavnika svih vinodolskih općina. Predstavnici općina imali su zadatak urediti i zapisati stare vinodolske običaje i zakone, kojih će se pridržavati seljaci i vlastela. Zanimljivo je da su u Vinodolskom zakoniku uz predviđene kazne i globe za prekršaje, donesene odredbe o pravima žena i o njihovoj osobnoj i moralnoj zaštiti.

Frankopanski kaštel izgrađen je u 13. st. Imao je dvorište kvadratična oblika s ugaonim kulama. U njemu je 1288. zapisan Vinodolski zakonik glagoljicom na hrvatskom, tj. čakavskom jeziku.

U srednjem se vijeku oko kaštela razvio Novi Grad opasan bedemima. Danas u središtu grada stoji očuvana četverokutna kula Kvadrac s nekim dijelovima zidina. Iznad luke na Ospi stoje ruševine pavlinskoga samostana i crkve iz 1460.

Izvori

Kako stići do

Novi Vinodolski smjestio se 47 km jugoistočno od Rijeke na brežuljku iznad ušća Suhe Ričine.

Očuvani dio frankopanskog kaštela s kulom Kvadrac nalazi se u najužem središtu grada na Frankopanskom trgu.

Koordinate za frankopanski kaštel, Novi Vinodolski: 45.128597, 14.789070

Galerija fotografija

Interaktivna karta

Topografska karta

Novi Vinodlski-topografska kartaizvor arkod.hr