Iz povijesti Komogovine

Komogovina je selo koje je prvi put bilo zapisano 1334. kao župa Zagrebačke biskupije. U srednjem je vijeku ondje bila izgrađena utvrda, koja je kasnije bila ojačana u doba turskih osvajanja.

Kralj Matija Korvin je 1482. darovao posjed Komogovina Vuku Brankoviću. Poslije njegove smrti 1485. je Komogovinu naslijedila njegova udovica Barbara Frankopan. Nakon njezine udaje za Franju Berislavića posjed Komogovina prešao je u vlasništvo Berislavića. Kasnije je Komogovina bila u vlasništvu Banffyja pa Zrinskih.

U vrijeme turskih napada je utvrda Komogovina bila  porušena i 1696.  posve napuštena. U opustjelo su se područje Komogovine u 16. st. i 17. st. doseljavali pravoslavni stanovnici. Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjega izgrađena je 1693.

Izvori

Kako stići do Komogovine

Komogovina je selo uz cestu koja povezuje Kostajnicu i Petrinju, u općini Donji Kukuruzari. Udaljena je 14 km sjeverozapadno od Hrvatske Kostajnice.

Na zapadnoj strani sela, nedaleko od mjesta gdje se potok Badušnica ulijeva u Sunju stoji pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjega.

Iznad lijeve obale potoka Badušnica uzdiže se brdo Gradina na kome se nalaze ruševine srednjovjekovnog kaštela Komogovina.

Puteljak, koji se odvaja od glavne ceste kroz Komogovinu i vodi do pravoslavne crkve, nastavlja se uz crkveno imanje dalje kroz šumu. Kod drugoga mosta potoka Badušnice odvaja se s desne strane šumska staza za ruševine kaštela Komogovina na brdu Gradina.

Koordinate: 45.299803, 16.374334

Galerija fotografija

 

Interaktivna karta

Topografska karta

Komogovina

izvor arkod.hr